Afgelopen zondag was aanwezig op de Wedding Fair in De Grote Kerk in Den Haag. Ik heb deze dag de bezoekers verblijd met een gezonde chocoladetaart. Ik heb de bezoekers laten zien dat het mogelijk is om op je bruiloft een gezonde, (geraffineerde) suikervrije, glutenvrije en lactosevrije taart te serveren, die toch lekker (zoet) smaakt. Ik heb veel positieve reacties gehad op de taart; “is hier echt geen suiker aan toegevoegd?” “Nee, echt niet!” Het leek me zeer de moeite waard om het recept met jullie te delen. Uiteraard leent deze gezonde taart zich ook goed voor andere gelegenheden en omdat de taart gezond is er zeer eiwitrijk zou je zelfs een stuk kunnen nemen als ontbijt/lunch; lekker met wat roomboter.
Bereidingstijd: 30 minuten + 40 minuten baktijd (inclusief afkoelen)
Ingredinten voor 1 taart:
1 bakblik van 16 cm
250 gram ontpitte dadels
200 ml kokosolie
2 eieren
75 gram amandelmeel
75 gram (rauwe) cacaopoeder
2 tl bakpoeder
snufje zeezout
100 gram geraspte courgette
75 gram walnoten
2-3 el geraspte kokos (optioneel)
50 gram (rauwe) chocoladereep, zonder suiker (optioneel)
Bereiding:
Zet de dadels in de week (met water) voor ongeveer 20 minuten, maar langer mag ook.
Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en ga aan de slag met het raspen van de courgette.
Bekleed alvast een ovenschaal of bakblik met bakpapier. Op deze manier is al het voorbereidende werk klaar en kan de taart gelijk gemaakt worden!
Meng de dadels, kokosolie en eieren in een blender of keukenmachine. Voeg daar vervolgens de amandelmeel, cacao, snuf zeezout en bakpoeder aan toe en zet de blender/keukenmachine nogmaals aan tot het goed vermengd is.
Roer tenslotte de courgette en walnoten erdoor (of pulseer een paar keer met de keukenmachine, MAAR: hak de walnoten overigens niet te fijn!).
Stort het mengsel in het bakblik en zet in de oven voor ongeveer 30 minuten. Laat de taart voor 10 min afkoelen in de oven en haal hem er daarna uit.
Haal de taart uit het bakblik en laat op een rooster wat afkoelen. Vervolgens kunt je aan de slag met de decoraties: smeer de taart in met gesmolten chocolade en bestrooi de randen (of de hele taart) met geraspte kokos.
De taart is klaar om te serveren, smullen maar!!!!!!!!!!
Tip: Zin in iets anders? Vervang de walnoten eens voor ongebrande amandelen, cranberrys of gojibesse of gebruik de kokos in het beslag!