Overgewicht en ziekten

Overgewicht is na roken de belangrijkste oorzaak van ziekten. Overgewicht kan mensen enorm beïnvloeden op een negatieve manier. De belangrijkste lichamelijke redenen om overgewicht te voorkomen zijn beschadiging aan gewrichten, hersenletsel, hartfalen, ademhalingsmoeilijkheden en diabetes. Het kan ook psychologische gevolgen hebben; een mens kan er geestelijk (zwaar) onder lijden. Veelvoorkomende gevolgen zijn depressiviteit en het vermijden van contacten met vrienden, familie en later ook met vermijden van het sociale leven. Psychologische klachten kunnen ook weer lichamelijke klachten tot gevolg hebben, waardoor u in een vicieuze cirkel terecht kan komen.

De samenstelling van uw gewicht is heel erg belangrijk.

Voorbeeld: zet een pak met een onbekende inhoud op een weegschaal, de weegschaal geeft aan dat het pak een kilogram weegt, maar dit zegt je verder niks over de inhoud. Zo is het ook met je lichaamsgewicht. Door alleen puur te kijken naar je lichaamsgewicht komt je er niet achter wat de verhouding is tussen je vetmassa en uw spiermassa. Deze verhouding is echter wel heel erg belangrijk.

Bij mij in de praktijk kunt u een uitgebreide lichaamsanalyse laten uitvoeren. Ik analyseer d.m.v. een speciale weegschaal de volgende waarden:

  • Gewicht

  • BMI

  • Vetpercentage

  • Spiermassa

  • Visceraal vetniveau

  • Rustmetabolisme

Aan de hand van een schema bekijken wij samen binnen welke van de bovenstaande onderdelen er iets verbeterd moet/kan worden in je lichaam. Deze informatie neem ik mee in je persoonlijke Health Coach Programma. De lichaamsanalyse zal met regelmaat uitgevoerd worden om je voortgang bij te houden.

gewicht