Bij Oud en Nieuw horen oliebollen! Oud en Nieuw vieren kan ook met gezonde en natuurlijke suikers en vetten:) Dus als je wilt, verwen jezelf en anderen met deze heerlijke oliebollen met natuurlijke ingredinten. Bovendien wil je nooit meer anders dan frituren in kokosolie. Kokosolie is gezond en het oxideert niet bij verhitting. De perfecte olie om in te bakken en te frituren. Indien je boekweitmeel en amandelmelk of rijstemelk i.p.v. bier gebruikt, zijn de oliebollen glutenvrij.
Zo maak je gezonde oliebollen (6 8 stuks)
Wat heb je nodig?
- 175 ml amandelmelk
- 100 ml bier (bier zorgt voor de typische oliebollensmaak, maar je kunt dit eventueel ook vervangen met extra amandelmelk of rijstemelk)
- 250 gram volkoren speltmeel (boekweitmeel kan ook, dit is glutenvrij)
- 15 gram verse gist
- 1 theelepel koud geslingerde honing (verkrijgbaar bij bio winkels)
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel zout
- 1 appel
- 1 theelepel citroensap
- 50 of 75 gram rozijnen en/of cranberrys
Hoe maak je het?
Stap 1: schil de appel en snijd deze in kleine blokjes.
Stap 2: meng hetspeltmeel, de kaneel en het zout in een kom.
Stap 3: verwarm de amandelmelk in een pannetje en roer de honing erdoorheen. Haal de amandelmelk van het vuur zodra de honing goed gemengd is (de melk mag niet gaan koken!). Voeg vervolgens het bier (of meer melk) en de citroensap aan het mengsel toe.
Stap 4: verbrokkel de gist en doe deze in de kom bij hetspeltmeel.
Stap 5: neem het amandelmelk-mengsel uit het pannetje en kneed deze, samen met hetspeltmeel uit de kom, tot deeg. Ga net zo lang door totdat alles goed gemengd en vloeibaar is. Roer tot slot de overige ingredinten door het beslag heen.
Stap 6: maak een theedoek nat, dek de kom hiermee af en laat het beslag 1 uur tot 1,5 uur op een warme plek rijzen (bijvoorbeeld bij de verwarming).
Stap 7: tijd om de oliebollen te bakken! Warm je frituurpan op tot 175 graden. Voor het meest gezonde resultaat gebruik je geen frituurvet, maar kokosolie. Heb je geen frituurpan? Doe de olie dan in een grote pan en warm deze op het vuur op. Je bakt de oliebollen per 3: je doet 3 bollen beslag in de frituurpan of pan en je draait ze wanneer de zijde goudbruin is. In totaal hebben 5 tot 6 minuten nodig om even af te koelen.
Eet Smakelijk en wij wensen u een spetterende jaarwisseling toe!