Overgewicht en ziekten

Overgewicht is na roken de belangrijkste oorzaak van ziekten. Overgewicht kan mensen enorm beïnvloeden op een negatieve manier. De belangrijkste lichamelijke redenen om overgewicht te voorkomen zijn beschadiging aan gewrichten, hersenletsel, hartfalen, ademhalingsmoeilijkheden en diabetes. Het kan ook psychologische gevolgen hebben; een mens kan er geestelijk (zwaar) onder lijden. Veelvoorkomende gevolgen zijn depressiviteit en het vermijden van contacten met vrienden, familie en later ook met vermijden van het sociale leven. Psychologische klachten kunnen ook weer lichamelijke klachten tot gevolg hebben, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht kan komen.

De samenstelling van je gewicht is heel erg belangrijk.

Voorbeeld: zet een pak met een onbekende inhoud op een weegschaal, de weegschaal geeft aan dat het pak een kilogram weegt, maar dit zegt je verder niks over de inhoud. Zo is het ook met je lichaamsgewicht. Door alleen puur te kijken naar je lichaamsgewicht kom je er niet achter wat de verhouding is tussen je vetmassa en je spiermassa. Deze verhouding is echter wel heel erg belangrijk.

Bij mij in de praktijk kun je een uitgebreide lichaamsanalyse laten uitvoeren. Ik analyseer d.m.v. een speciale weegschaal de volgende waarden:

  • Gewicht

  • BMI

  • Vetpercentage

  • Spiermassa

  • Visceraal vetniveau

  • Rustmetabolisme

Samen nemen wij de resultaten van je lichaamsanalyse door. Deze informatie neem ik mee in je persoonlijke Health Coach Programma. De lichaamsanalyse zal met regelmaat uitgevoerd worden om je voortgang bij te houden.

gewicht