30-Dagen-Detox

Ik ben nu precies twee weken bezig met de 30-Dagen-Detox. Even voor diegene die nog niet weten wat mijn 30-Dagen-Detox precies inhoudt; zuivelvrij, glutenvrij, suikervrij, vleesvrij, alcoholvrij, cafenevrij eten en drinken. Ook raad ik het af om bewerkte producten te eten. Het hele proces ondersteun je met diverse ontzurende en ontgiftende supplementen. Ben je benieuwd naar wat de 30-Dagen-Detox inhoudt? Lees dan hiermijn blog van twee weken geleden.

Ik begin nu langzaam aan de positieve effecten van de 30-Dagen-Detox te ervaren. De eerste week, en met name het eerste weekend, heb ik last gehad van negatieve bijwerkingen, oftewel ontgiftingsverschijnselen. Dit is heel normaal tijdens een detox kuur. Het hangt ook af van de hoeveelheid gifstoffen in je lichaam. Er zijn een aantal veel voorkomende bijwerkingen van detoxen en (normale) negatieve effecten die je kunt verwachtenwanneer je een detox kuur gaat volgen. Deze bijwerkingen kunnen ontstaan wanneer opgeslagen gifstoffen uit je lichaam in je bloedbaan terechtkomen, om vervolgens door je nieren en lever te worden verwerkt en verwijderd. Over deze bijwerkingen hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken. Ze zullen snel voorbijgaan en zijn een teken dat je detox kuur werkt. Om zo weinig mogelijk last te krijgen van bijwerkingen tijdens het detoxen is het belangrijk om de hele dag door in ieder geval voldoende water te drinken (minimaal 2 liter per dag).

Hieronder geef ik een korte beschrijving van de meest voorkomende (negatieve) bijwerkingen die op kunnen treden tijdens een detox kuur. Het is goed om te weten waarom je last kunt krijgen van deze bijwerkingen. Houd altijd in je hoofd dat de bijwerkingen geen kwaad kunnen en dat de bijwerkingen ontstaan omdat het lichaam bezig is met iets positiefs, namelijk ontgiften!

 

Ontgiftingsverschijnselen tijdens een detox kuur

Hoofdpijn
Wanneer je je lichaam zuivert betekent dit dat je misschien wel moet ‘afkicken’van bepaalde chemische stoffen, zoals bijvoorbeeldcafene,alcoholofsuiker. Dit kan resulteren in bijwerkingen, zoals onder andere hoofdpijn. Het is heel normaal dat je hier last van krijgt. Wanneer jij hier last van hebt, is mijn advies om veel water en/of kruidenthee te drinkenen zorg voor voldoende rust en ontspanning.

 

Obstipatie:Aan het begin van een detox kuur kun je last krijgen van obstipatie (verstopping). Voornamelijk mensen die gewend waren om voorheen veel koffie te drinken kunnen hier last van krijgen. De cafene in koffie heeft namelijk een stimulerend effect op de darmen. Zorg ook dan dat je voldoende wat er blijft drinken. Meestal verdwijnt deze klacht na 1 a 2 weken.

 

Verhoogde darmactiviteit/diarree:In tegenstelling tot obstipatie kan het ook zijn dat je vaker per dag moet ontlasten, dat is heel normaal. Het is een teken dat je lichaam het voedsel goed verwerkt. Tijdens de eerste dagen/weken van de detox kun je ook last krijgen van diarree. Dit is het gevolg van deverhoogde opname van vezelsen van het feitdat het lichaam afval aan het uitscheiden is. Let goed op dat je voldoende vocht/water drinkt, hierdoor kan het lichaam niet uitdrogen.

 

Sneller gerriteerd:Je kunt tijdens een detox kuur sneller gerriteerd raken. Dit is een normale reactie van je lichaam, je lichaam is hard aan het werk en ondergaat grote veranderingen.Probeer stresssituaties (waar mogelijk) zoveel mogelijk te vermijden en doe zo mogelijk watyoga-oefeningenof ga lekkersporten/lopen/fietsen.

 

Vermoeidheid:Wanneer je lichaam begint te ontgiften, moeten je organen ineens veel harder werken, waardoor vermoeidheid kan ontstaan.Gelukkig duurt dit meestal maar enkele dagen, daarna zal je je veel energieker voelen. Wanneer de vermoeidheid te lang duurt kan dat een teken zijn dat jete weinig gegeten hebt.

 

Slechte adem:Als je aan het detoxenbent kun je last krijgen van een slechte adem. Dit komt doordat er gifstoffen vrijkomen in het lichaam en het lichaam zich ontdoet van deze gifstoffen. Dit kan ook gebeuren als je bezig bent met afvallen. Wanneer je op een lage calorie inname zit, gaat je lichaam over van koolhydraatverbranding naar vetverbranding. Dit proces heetketose. Je kunt hierbij last hebben van een slechte adem of een metaalachtige smaak in je mond.

 

Veranderingen van de huid:Het kan zijn dat jevlekken op je huidkrijgt of dat je last krijgt van oneffenheden/bultjes op je huid (hoofd en andere lichaamsdelen). Met name laatstgenoemde komt vaker voor tijdens een detox kuur. De huid is ons grootste orgaan en het is ook de meest voor de hand liggende plaats voor het verwijderen van de gifstoffen. Via de porin ontdoet het lichaam zich van gifstoffen. Een oplossing is veel water of kruidenthee drinken. Verder wordt tijdens een detox kuur ook de bloedsomloop beter, dit kan resulteren in meer kleur op de wangen. Maak je geen zorgen, al deze symptomen zullen uiteindelijk na een paar dagen weer verdwijnen en al vrij snel zal je huid veel gladder aanvoelen en gaan stralen.

 

Ik plaatst wekelijks meerdere keren fotos en tips over de detox op mijn Facebookpagina, dus houd mijn pagina goed in de gaten!

Facebook: https://www.facebook.com/wphooigracht

Twitter: @SpringerRoxanne

Indien je interesse hebt in de 30-Dagen-Detox meld je dan aan voor 7 februari 2017. Dit kan per mail; info@welzijnspraktijkhooigracht.nl of via het telefoonnummer: 070-8875236 of 06-10937353.