Iedere twee weken voorzie ik de lezers van de website www.DenHaagDirect.nl van de nodige portie ‘Vitamine G’, de G van gezondheid. Vanaf deze week kunt u de Vitamine G blog ook iedere twee weken op mijn eigen website teruglezen. In de blogs geef ik tips en nieuwtjes over gezondheid/voeding en voorzie ik u van lekkere en gezonde recepten.
Deze week wil ik u graag uitleggen waarom het zo belangrijk is om kleur te geven aan uw voeding. De meest simpele manier om uw gezondheid te verbeteren is door kleurrijk te eten. Kiezen voor natuurlijke producten met zoveel mogelijk kleur geeft je een enorme gezondheidsboost; simpelweg door de hoge voedingswaarden die deze producten bevatten. Ze zitten boordevol gezonde stofjes die er voor zorgen dat ons lichaam beter bestand is tegen kwalijke invloeden; deze stofjes zitten vooral in fel gekleurde producten.
Rood, blauw en paars
Deze week ga ik u meer vertellen over de kleuren rood, blauw en paars. Diep rood, blauw en paars fruit en groente heeft hun kleur te danken aan zogenaamde anthocyaninen. Dit zijn krachtige antioxidanten.
Kies: aardbeien, cranberrys, frambozen, rode grapefruit, rode en blauwe bessen, granaatappels, pruimen, bramen, rode appels, kersen, druiven (met pit), watermeloen, rabarber, rode paprika, tomaten, rode bieten, radijs, rode uien, rabarber, aubergine.
Uitgelicht:
Aardbeien: bieten en kidneybonen zijn een goede bron van foliumzuur. Kidneybonen bevattend daarnaast ook nog eens veel vezels, eiwitten en ijzer.
Granaatappels zitten tjokvol goede stofjes zoals vitamine c, kalium en antioxidanten, waarvan veel polyfenolen. In de darmen stimuleren polyfenolen de producten van ontgiftingsenzymen die helpen het lichaam te reinigen voordat eventuele schadelijke stoffen in actie kunnen komen.
Kersen, pruimen en aubergine bevatten erg veel vezels waardoor je langer een verzadigd gevoel houdt.
Watermeloen, familie van de komkommer en de pompoen – en dus eigenlijk groente (!) is zeer rijk aan lycopeen, een antioxidant die ene hele belangrijke rol speelt bij een gezond hart en ook een gunstige uitwerking heeft op het tandvlees. Ook tomaten zijn een goede bron van lycopeen, met name de gekookte variant. Lycopeen uit deze rode vrucht komt vrij na verwarming ervan.
Tip: Probeer bij iedere maaltijd groente en/of fruit te eten, in zoveel mogelijke verschillende kleuren. Ieder product bevat andere gezonde stofjes, die je allemaal nodig hebt. Varieer daarom in kleur en smaak.
In de volgende Vitamine G blog vertel ik u meer over de kleuren oranje & geel.
Ik wens u een fijne en gezonde week toe!