De Sint is in het land, tijd voor (gezonde) kruidnoten!
Sinterklaas is weer in het land, daarom leek het mij tijd voor wat gepaste inspiratie. De winkels liggen op het moment vol met chocoladeletters, marsepein, kruid- en pepernoten. Deze producten bevatten helaas vaak (onnodig) veel geraffineerde suikers, ongezonde vetten en smaak- en kleurstoffen. Tijd voor een gezond recept, zodat u verantwoord kunt meegenieten. Het recept is glutenvrij en bevat geen geraffineerde suikers. Graag kokosvet gebruiken ipv roomboter indien u lactosevrije kruidnoten wenst.
Benodigdheden voor een schaaltje vol kruidnootjes:
- 150 gram boekweitmeel (of 125 gram boekweitmeel en 25 gram
amandelmeel) - 1 tl wijnsteenbakpoeder
- 1 grote el speculaaskruiden
- snufje Himalayazout of keltisch zout
- 1 tl gember
- 65 gram roomboter of kokosvet
- 80 gram koudgeslingerde honing
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven op 165 graden en bedek een bakplaat met bakpapier
- Meng alle droge ingredinten in een kom door elkaar
- Smelt de boter in een pannetje op het vuur en voeg dat ook toe samen met de honing
- Kneed het mengsel tot een deegbal en laat het een half uurtje opstijven in de koelkast
- Rol er vervolgens balletjes van, die legje op de bakplaat met steeds 1 cm ertussen
- Zet de bakplaat 10 tot 15 minuten in de oven en laat vervolgens afkoelen
- Smullen maar!!
Wist u dat roomboter Vet gezond is?! Roomboter bestaat voor 82% uit vet. Lekker ongezond, zou je denken, maar niks is minder waar. De verzadigde vetten in roomboter zijn licht verteerbaar en kunnen zelfs goed werk doen in de darm. Bovendien heeft ons lichaam verzadigd vet gewoon nodig, alleen is het wel zaak om de juiste verzadigde vetten binnen te krijgen.
De vetten in roomboter bestaan voor meer dan de helft uit verzadigde vetzuren. Dit zijn bij boter, in tegenstelling tot andere dierlijke en plantaardige vetten, vooral vetzuren met korte ketens. Deze zijn licht verteerbaar en hebben een gunstige werking in de darm. Verder levert boter ook vitamine A, een klein beetje vitamine D en mineralen als natrium, calcium en fosfor.