Ik ben gek op zoete aardappel. Wat ik toch wel de belangrijkste les over de zoete aardappel vond, is dat het helemaal geen aardappel is! Beiden behoren tot een andere plantenfamilie, de aardappel tot de nachtschadefamilie en de zoete aardappel tot de windefamilie. De sweet potato is een goede vervanging voor de gewone aardappel. De zoete aardappel bevat namelijk minder carbs dan een gewone aardappel n heeft een enorme dosis bta-carotenen, wat de oranje zoete aardappel dus een belangrijke bron van vitamine A maakt.
Ik had gisteren nog twee zoete aardappels over en dat heeft geresulteerd in een heerlijk recept, namelijk koekjes met zoete aardappel, rode ui en cherrytomaatjes (je kunt ook andere groenten toevoegen). De koekjes zijn makkelijk om te maken en gruwelijk lekker! Je bakt ze gewoon in een koekenpan.De basis van dit soort hartige koekjes is normaal gehuld ineen dik beslag van ei, bloem, suikers en conserveringsmiddelen. Serveer met veldsla en avocado en je hebt al je vitamientjes weer binnen!
Ingredinten hoofdgerecht voor 2 personen, ongeveer 8 koekjes
Voor de koekjes:
4 eieren
3 volle el kikkererwtenmeel, boekweitmeel (of (spelt)bloem)
1,5 tl dillezaad*
1 tl komijnzaad
2 grote tenen knoflook
150 g zoete aardappel
1 rode ui
10 cherrytomaten
zout en versgemalen peper
kokosvet om in te bakken
Voor de dressing:
2 el lichte tahinpasta*
2 el vers citroensap
eventueel water om de dressing te verdunnen
zout en peper
Serveer met:
veldsla
gekookte sperziebonen of komkommer
rode ui
avocado
*zie tips
Bereidingswijze:
Pers de knoflook met een knoflookpers. Rasp de zoete aardappel grof. Snijd de rode ui en de cherrytomaatjes klein.
Klop de eieren los in een grote mengkom. Voeg het meel toe en mix met een garde tot een homogeen beslag, dikker dan dat van pannenkoeken. Voeg de zoete aardappel, rode uit en cherry tomaatjes toe. Alsook de knoflook, dillezaad en/of komijnzaad, zout en peper. Meng alles goed.
Maak een dressing van de tahin, citroensap en eventueel wat fijngesneden dille. Voeg voor een dunnere dressing simpelweg wat water toe. Breng op smaak met zout en peper.
Verhit een schepje kokosvet in een koekenpan. Bak eventueel meerdere koekjes in een keer. Draai het vuur terug naar middelhoog. Schep met een eetlepel een hoopje beslag in de pan, druk plat en vorm een koekje van hooguit een centimeter dik. Laat ze in het begin even met rust, tot het ei gestold is. Na ongeveer 3 minuten kun je de koekjes omdraaien. Bak de andere kant ook 3 minuten. Laat ze op keukenpapier uitlekken en houd eventueel warm in de oven.
Serveer de koekjes op een salade en besprenkel het geheel met de tahindressing.
Tips:
Geen tahin in huis? Je kunt bijvoorbeeld ook raita maken met yoghurt en komkommer. Of maak een simpelere saus van dikke Griekse yoghurt die je mengtmet citroensap en koriander.
In plaats van dillezaad zou je ook komijnzaad kunnen gebruiken.
Eet Smakelijk!